Braț la braț cu SM … de MS Day
Asociația de Scleroză Multiplă București a organizat, pentru membrii ASMB, cât și pentru aparținători, un seminar care a avut ca scop îmbunătățirea și menținerea resurselor și abilităților, creșterea cunoștințele despre boală și înțelegerea mai bine a acesteia, de a da posibilitatea pacientului de a face față situației de persoană cu SM.
Perioada: 26 – 29 mai 2022
Locatie: Hanul Brâncovenesc, Sâmbăta de Jos, jud. Brașov
Participanti la eveniment: 26 persoane
Obiectiv:
Prin acest eveniment ASMB dorește să contribuie la creșterea calității vieții membrilor, persoane afectate de scleroză multiplă, prin punerea la dispoziție a unor informații de specialitate, promovarea mișcării și integrarea pacienților în viața socială, terapii pentru îmbunătățirea simptomelor din scleroză multiplă, schimbarea mentalități pacientului și aparținătorilor prin creșterea încrederii și stimei de sine.
Participanții la seminar au avut ocazia să își înțeleagă și să își accepte mai bine boala, să își îmbunătățeasca și să își mențină resursele fizice și emoționale, să își consolideze și să afle ultimele noutăți în materie de SM, astfel încât pacientul să aibă posibilitatea să facă față cât mai bine conviețuirii cu scleroza multiplă.
În ciuda unui program încărcat, participanții nu au simțit oboseala, organizatorii au programat activitațile alternând programe de kinetoterapie de grup sau individuale, în aer liber sau în sală, cu ședințe de osteopatie sau worhshop-uri de neurologie, psihoterapie de grup, cu activități de terapie ocupațională.
Scleroza multiplă este o boală invalidantă, practicarea exercițiilor fizice regulate este condiția obligatorie a menținerii tonusului muscular și încetinirea progresiei invaliditații. Datorită condiției fizice și a oboselii cronice, bolnavii de SM au tendința să neglijeze practicarea exercițiului fizic. La acest seminar s-a pus mare accent pe mișcare, organizându-se mai multe sesiuni, colective sau individuale, în aer liber sau în sală. Sesiunile au fost bazate pe tehnici de reeducarea mersului și echilibrului, caracteristicile principale ale bolii, afectând toți bolnavii într-o masura mai mare.
S-a lucrat nu numai fizic dar s-a insistat și asupra laturii psihologice, emotionale pe care îl creează dizabilitatea fizică, prin organizarea unor sesiuni de terapie de grup.
Ca de fiecare dată, întalnirea cu specialistul a fost cea mai asteptată de participanti. D-na dr Gabriela Mihailescu a expus cele mai recente teorii, menite a găsi noi explicații și soluții practice pentru diagnostic și tratament care,prin acțiune dublă sau combinată cu terapiile deja existente, să amelioreze evoluția și prognosticul SM și care să conducă la reducerea dizabilității și la creșterea calității vieții pacienților.
In sectiunea dedicata .”Terapii non-farmacologice în S.M.” s-a pus accent pe tratamentele care potențează efectele terapiilor modificatoare ale evoluției bolii. Sunt la îndemână, nu necesită aprobări speciale, au costuri net inferioare terapiilor medicamentoase și efecte secundare minime comparative cu acestea, reprezentând un tratament extrem de necesar, cu efecte semnificative asupra creșterii calității vieții, indifferent de durata bolii și de gradul dizabilității.
Nu în ultimul rând s-au desfășurat activități adresate sufletului, reconectării, interacțiunii, care formează marea familie ASMB, prin activități de terapie ocupațională.
Activitățile seminarului s-au încheiat cu o cină ca fiind “festivă” în cadrul căreia dl.Președinte ASMB a ținut un discurs, pentru a celebra încheierea activităților, workshop-urilor desfașurate pe parcursul celor trei zile de seminar dedicate sărbătoririi zilei mondiale a SM – 30 mai 2022, zi care se sărbătorește la nivel mondial în fiecare an, începând cu anul 2009.
Am plecat spre București încărcați cu energie și informații, motivați să le transmitem și colegilor experiența noastră.
Experienta acumulata va fi împărtășită celorlalti membri ai asociatiei, care nu au putut participa la eveniment, în cadrul întâlnirilor lunare.
Mulțumim pentru acest seminar atât sponsorilor cât și invitaților noștri:
- dr. Gabriela Mihailescu, medic primar neurolog spitalul Colentina- sectia neurologie, lector UMF
- dna Cristina Fide, psiholog clinician specialist
- Monalisa Corduneanu, psiholog, specialist terapie cranio-sacrala si osteopat
- Dl. Radoi Marian, kinoterapeut
- Dna. Badiceanu Andreea- Denisa – kinetoterapeut
- Daniela Dumitrescu, formator, membru ASMB
Imagini din timpul seminarului: